Юнкер ЕК ЕС санкции Русия САЩ

Юнкер подкрепя Испания в борбата срещу независима Каталуния

Каталунското ръководство не трябва да подценява широката подкрепа, която Европа оказва на испанското правителство на премиера Мариано Рахой във връзка с кризата в региона. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за в. „Паис“.

Той отново посочи, че според него „национализмът е отрова“. Юнкер също така посочи, че на въпроса дали Испания е в състояние на разпад той отговаря отрицателно. „Смятам, че не, по-голямата част от испанците са против независимостта“, посочи той. По думите на председателя централното правителство в Мадрид и каталунските власти „могат да обсъдят степента на автономия, но Европа е клуб на нациите“.

„Каталунското ръководство не трябва да подценява широката подкрепа, която има Рахой в цяла Европа… Рахой е мой добър приятел, но това не е аргумент. Като ръководител на ЕК подкрепям позицията на испанското правителство“, посочи той.

Кризата между централното правителство и каталунските власти се разпали след проведения референдум за независимост в автономния регион на 1 октомври. В края на месеца местната власт начело с президента Карлес Пучдемон обявиха независимостта на Каталуния. Това принуди Мадрид да предприеме извънредни мерки, включително Член 155 от испанската конституция, който позволява ограничаването на автономията на регионите.

В рамките му от власт беше отстранено цялото местно ръководство в Каталуния. Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и свика предсрочни избори на 21 декември.

- реклама -