Борисов

Юнкер обещава подкрепа за охраната на границите ни в писмо до Борисов

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември.

Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов.

„Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия. Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България“, заявява председателят на комисията, цитиран от представителството на ЕК в София.

Юнкер: Важно е да не се допускат нови маршрути

Жан Клод Юнкер отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но „положението остава крехко“. „Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура“, заявява още Юнкер.

Експерти на ЕК ще дойдат в България, за да проверят ситуацията на място

В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни. Те ще се запознаят с положението на място и ще подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.

- реклама -