Джулиан Кинг

Британецът Джулиан Кинг ще е новият еврокомисар по сигурността

Британският дипломат сър Джулиан Кинг ще бъде новия европейски комисар по сигурността. Той е номиниран за поста от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Кинг, който в момента е посланик на Великобритания във Франция бе предложен на Юнкер от експремиера Дейвид Камерън още преди да напусне „Даунинг стрийт“.

Last presser EU Commissioner for Stability, Financial Services and Capital Markets Union, British, Jonathan Hill
Джонатан Хил

Той ще заеме мястото, но не и ресора на подалия оставка след Брекзит лорд Джонатан Хил. В Еврокомисията Хил отговаряше за финансовата стабилност и услугите, а също така за капиталовите пазари.

Неговите отговорности бяха поделени между вицепрезидента, отговарящ за въпросите, свързани с еврото, Валдис Домбровски и комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси.

В изявление на Еврокомисията се посочва, че новия комисар подкрепя Плана по въпросите на сигурността. Той бе приет от държавите-членки миналата година и се фокусира върху борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията.

Номинацията на Кинг трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, където кандидатите ще преминат през изслушване с евродепутати, след което всяка държава членка трябва да потвърди избора.

 

- реклама -