юнкер

Юнкер не изключва жена да оглави Еврокомисията

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не изключва възможността на неговия пост да дойде жена. Той също така се застъпва за увеличаване броя на жените на ръководни постове в изпълнителната власт на Евросъюза.

Юнкер обяви това от Словения, където беше на посещение.

„Вижте, аз не влизам в състава на следващата Еврокомисия, поради което не ме е грижа за нейния състав. Но бих искал там да има повече жени“, каза той в отговор на въпрос.

По думите на Юнкер „когато той формирал сегашната ЕК, в списъка с предложените кандидатури имало само една жена“, но на него се „отдало да увеличи числото до девет от 28 поста, който брой въпреки всичко си остава смешен“.

„Защото 60% от завършващите университетите са жени. Никога не бих изключил, че жена може да оглави Еврокомисията“

Мандатът на ЕК под ръководството на Юнкер ще приключи в края на октомври. Имената на наследниците на позициите на председателя на ЕК и на висшия представител за външната политика трябва да бъдат съгласувани от лидерите на срещата на върха на ЕС на 20-21 юни, след което те се представят за одобрение от Европейския парламент.

Сред забележимите кандидати от европейските партии, участвали в изборите за Европейски парламент, има две жени: Маргрета Вестагер, номинирана от либералите и подкрепена от привърженици на френския президент, както и лидерът на европейските Зелени в ЕП Ска Келер. Въпреки това, Манфред Вебер, лидерът на най-голямата дясноцентристка фракция в Европейския парламент, се смята за най-вероятния кандидат за поста на ръководител на Европейската комисия, който няма достатъчно гласове, за да бъде одобрен и ще бъдат необходими коалиционни преговори.

- реклама -