Юнкер настоява за мерки спрямо САЩ заради последните антируски санкции

Ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ

Съобщение е на вестник „Файненшъл таймс“, на който се позовава ТАСС. Изданието разполага с документ, който е подготвен за заседанието на Еврокомисията на 26 юли.

В документа се отбелязва, че Брюксел „трябва да е готов да действа още в близките дни“, ако САЩ вземат мерки, „без да се отчете безпокойството на ЕС“.

Документът предвижда ЕК да поучи от Белия дом „публично или писмено уверение“, че Вашингтон няма да въведе санкции по начин, който да засегне интересите на ЕС“.

Вчера бе съобщено,че американският президент Доналд Тръмп подкрепя законопроекта за въвеждането на нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Говоритеката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че „Вашингтон е в полза на по-твърда позиция срещу Русия, особено по отношение на въвеждането на тези санкции.

Текстът на оригиналната версия на законопроекта е лошо, създаден, но ние работихме с Камарата на представителите и Сената. Администрацията е доволна, че необходимите промени са направени и ги подкрепя“, добави Сандърс”. На 22 юли от пресслужбата на лидера на Републиканската партия в Камарата на представителите Кевин Маккарти потвърдиха, че гласуването на законопроекта ще се проведе на 25 юли.

Американското издание „Политико“ съобщи, че безизходицата е вече решена с тази инициатива. Според вестника, в крайна сметка, първоначално включените ограничения срещу Иран, ще включва също и санкции срещу Северна Корея, както е предложено по-рано от Маккарти. Очаква се, че във вторник по-голямата част в долната камара на Конгреса на САЩ ще подкрепи този документ. /ТАСС

- реклама -