Юнкер: Македония е на верния път и ако върви по него след няколко месеца ще получи препоръки от ЕК

Председателят на Европейската комисия, който е на няколкочасово посещение в македонската столица Скопие, каза че страната върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК.

Юнкер посочи, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на преговорите за членство на Македония с ЕС, но каза, че страната е постигнала напредък и ако продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи очакваната препоръка за започване на преговори.

Юнкер и македонският премиер Зоран Заев дават съвместна пресконференция в Скопие след срещата си в сградата на македонското правителство.

Председателят на ЕК посочи отново, че резултатите за всяка държава от Западните Балкани ще се преценяват въз основа на индивидуалните й постижения. Той поръча на македонските власти да разрешат спора за името с гръцките си приятели.

На срещата си с Юнкер Заев е изтъкнал, че Македония полага усилия за насърчаване на добросъседските отношения.

Македония поставя акцент върху изграждането на нови мостове на сътрудничество, на открит диалог, основан на взаимно уважение. „Насърчени от Договора за добросъседство с България, продължаваме със сериозен ангажимент да работим за решаване на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име”, каза Заев.

Македонският премиер подчерта, че за правителството в Скопие е приемливо име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния регион в Гърция. Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достойнството и да защитава идентичността и на двете държави, подчерта Заев.

- реклама -