Юнкер
Жан-Клод Юнкер поздравява Найджъл Фараж в Брюксел

Юнкер към Фараж: Вие защо сте тук?

Лидерът на партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж прекъсна емоционалната реч на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на ключовото заседание за бъдещето на ЕС в Брюксел.

В речта си Юнкер призова Лондон бързо да подаде молба за напускане на ЕС и обяви, че няма да има преговори, докато това не се случи.

Аплодисменти

Докато обясняваше на френски, че ЕС трябва да уважава британската демокрация и решението, което британците са взели, Юнкер беше прекъснат от подвикванията и аплодисментите на Найджъл Фараж.

„Това е последният път, в който аплодирате тук“, продължи на английски председателят на ЕК, като се обърна към Фараж и останалите британски евродепутати.

„Изненадан съм, че сте тук! Вие нали се борите за Брекзит? Британците гласуваха за Брекзит, така че вие защо сте тук?“

 

И… освирквания

Малко по-късно Найджъл Фараж призова за създаване на зона за свободна търговия и прагматизъм в отношенията Лондон – ЕС.

„Нека бъдем прагматични. Нека създадем зона за безмитна търговия и Великобритания ще бъде най-добрият ви приятел в целия свят”, заяви Фараж, а залата го освирка.

Според Фараж, ЕС е не по-малко заинтересуван да има зона за свободна търговия.

„Колко хиляди немски работници ще се окажат на улицата, ако във Великобритания отново бъдат въведени вносни мита за автомобили?”, попита Фараж.

Вие сте политически съюз, който пренебрегва реалността. Вашата валута пада, пада жизненият стандарт. Отказвате да признаете, че госпожа Меркел покани миналата година в Европа да пристигнат колкото се може повече мигранти. Погледнете Средиземноморието”, каза Фараж пред депутатите.

Главната причина, заради която Великобритания гласува против, стана това, че им наложихте политически съюз. Когато през 2005 година хората във Франция и Холандия гласуваха против това, отхвърляйки европейската конституция, прокарахте с измама Лисабонския договор (който съдържа всички основни положения на бившия проект за евроконституция)”, добави Фараж.

Според Найджъл Фараж, Великобритания е пътеводна светлина за всички демокрации в Евросъюза и тя няма да е последната държава, която го е напуснала.

„Преди 16 години ми се смяхте, когато ви казах, че искам да водя кампания за излизане на моята страна от ЕС, и днес сте гневни, че успях”, подчерта Фараж.

Днешната извънредна сесия на Европарламента, посветена на излизането на Великобритания от ЕС, се превърна в драматична размяна на лични нападки между евродепутатите.

„Наясно съм, че никой от вас не е създал нито едно работно място”, заяви Фараж пред евродепутатите под нарастващия ропот в залата.

Страстите се разгорещиха

В отговор председателят на фракцията на Европейската народна партия Манфред Вебер каза, че „референдумът във Великобритания е победа на демагозите, популистите и лъжците. И главният сред тях е Найджъл Фараж, който разпространяваше лъжата с недостойни цели”.

Страстите се нажежиха дотолкова, че председателят на Европарламента Мартин Шулц беше принуден да се намеси и да напомни на евродепутатите, че принципът на демокрацията е „да слушаш дори и онези, с които не си съгласен”. Шулц помоли представителите на ЕП да не „подражават на членовете на партията на Фараж”.

- реклама -