Юнкер санкции САЩ Русия ЕС интереси икономика

Юнкер: ЕС ще защити икономическите си интереси срещу новите санкции на САЩ срещу Русия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изяви дълбока загриженост след последните, по-остри американски санкции срещу Русия.

Това предаде NewEurope, цитирана от „Фокус“.
„Гледната точка от санкциите зависи от мястото, където си седнал“, заяви Юнкер. Според Съюза новите санкции, приети от Тръмп, са част от новата индустриална политика.Юнкер предположи, че санкциите могат да имат зловреден ефект върху европейските компании.
„По време на срещата на високо равнище на Г-7 в Таормина, Италия и по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Хамбург, Германия заявих, че, ако американците направят така, ние ще сме готови да отговорим адекватно до дни“, посочи председателят на ЕК.

Той добави, че европейските интереси трябва винаги да се вземат предвид по време на прилагането на санкциите. Юнкер си запази правото на ответни мерки, ако не се случи така. „Готови сме, трябва да защитим своите икономически интереси срещу САЩ и ние ще направим така“, уверен е той.
Юнкер посочи, че ЕС ще се придържат към собствените си санкции срещу Русия, но пълното прилагане на Минското споразумение изисква от страните от Г-7 да вземат общи решения относно санкциите и да работят отблизо. „Законът за санкциите на САЩ може да има непреднамерени ефекти върху интересите на ЕС в сферата на енергийната сигурност“, добави той.

- реклама -