Юнкер: ЕС ще защитава интересите си пред САЩ

Евросъюзът ще защити своите интереси, ако САЩ не се съобразят с тях при затягането на санкциите срещу Русия.

Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, след като по-рано днес американският президент Доналд Тръмп подписа закона за новите санкции срещу Русия, макар да изрази отрицателното си отношение към закона.

„Ние сме готови. Ние трябва да защитим своите интереси пред САЩ и ние ще правим това“, изтъкна Юнкер.

Новият документ превърна в закон ограничителните мерки спрямо Русия, предприети от предишната администрация на Барак Обама.

Сатава дума за рестрикции, въведени пред 2014, 2015 и 2016 години. Тези санкции създадоха съществени препятствия за сътрудничеството между въоръжените сили на Русия и САЩ, а също между разузнавателните служби и военните индустрии на двете държави. Затруднена бе възможността за руската икономика, най-вече на енергийните компании, да получават кредити от Запада. В същото време партньорството в Космоса не бе засегнато от наказателните мерки на Вашингтон.

Освен това законът сега разрешава да се въвеждат нови санкции (блокиране на банкови активи, отказ от американски визи и други) при наличието на „дейност, подкопаваща кибербезопасността … в интерес на правителството на Руската Федерация“. При това той променя съдържанието на редица приети напоследък закони в САЩ, задължавайки президента в някои конкретни случаи да налага към Русия нови санкции, а не просто да препоръчва разглеждането на такава възможност.

- реклама -