Юнкер, Великобритания, ЕС Брекзит сделка

Юнкер: ЕС ще постигне сделка с Великобритания за Брекзит

Европейският съюз ще постигне сделка за Брекзит с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец.

Това каза в интервю за австрийските вестници „Стандард“, „Курир“ и „Фалтер“ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Юнкер отбеляза, че потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил. „Още не сме стигнали дотам, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно“, каза председателят на ЕК.

Трябва да избягаме от сценария за раздяла без сделка.

Той не би бил полезен нито за Великобритания, нито за останалите страни от Евросъюза, подчерта Юнкер.

Според мен ние ще постигнем споразумение, което изпълнява условията на договора за оттегляне, каза той и допълни, че е невъзможно да се предскаже дали преговорите за Брекзит ще приключат още този месец. „Ако това не стане, ще го направим през ноември“, добави председателят на ЕК.

Пред австрийските всекидневници Юнкер каза, че сделката за Брекзит трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските й бивши партньори.

Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Брекзит навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Ройтерс.

В днешното интервю Юнкер заяви също, че ЕС трябва да поддържа диалог с Русия в името на общата сигурност, посочва ТАСС.
Въпреки цялото недоволство по отношение на Русия, което в последните часове силно нараства, трябва да осъзнаем, че заради архитектурата за сигурност трябва да поддържаме диалог с Русия и понякога да действаме заедно.

Не съм готов за масово порицание на Русия, макар че публикувах в Брюксел критично комюнике във връзка със събитията в Холандия, добави Юнкер, имайки предвид хакерската атака срещу ОЗХО.

- реклама -