Юнкер Фицо храни двойни стандарти качество

Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и другите членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на „напълно неприемливата” продажба на хранителни продукти с по-ниско качество на техните вътрешни пазари.

Източноевропейците се оплакаха от „апартейда с храните” и от това, че производителите ги третират като „кош за отпадъци на Европа” и намаляват количеството на съставки в широк спектър основни стоки.

Производителите твърдят, че критиките са неоснователни, и изтъкват, че всичко опира до различните вкусове, а не до съдържанието на хранителните стоки. Юнкер обаче настоя, че проблем наистина има и той трябва да бъде решен.

„Не ми харесва идеята, в Европа да има втора категория граждани”, каза Юнкер след разговори в Брюксел със словашкия премиер Роберт Фицо.

„Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ”, каза председателят на Еврокомисията.

Фицо, който миналата седмица описа проблема като „международен скандал”, каза, че приветства ангажимента на Юнкер да реши въпроса.

„За мен най-важният факт е, че Комисията и председателят й приемът, че проблемът съществува и че председателят обеща да отдели внимание на това”, посочи Фицо.

„За някои може да изглежда нелепо”, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е „сериозен политически проблем”, подчерта словашкият премиер.

По-рано този месец България обяви, че анализ е показал, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги от магазини в Германия и Австрия, и от тези в България, са налице големи разлики в съдържанието.

Съгласно съществуваща директива на ЕС производителите могат да променят съставките на продукти, предназначени за различни държави от общността, като са длъжни единствено да упоменават на етикета на опаковката какво съдържа стоката.

- реклама -