ЮНЕСКО

ЮНЕСКО прие спорната резолюция за светите места в Йерусалим

ЮНЕСКО официално одобри резолюцията за Източен Йерусалим, внесена от седем арабски държави в защита на палестинското културно наследство.

Заради документа Израел обяви, че спира сътрудничеството си с културно-образователната организация на ООН, след като страната оспори текста като отричащ хилядолетните връзки на евреите със Стария град и религиозните обекти в него.

Текстът на резолюцията, внесен от Алжир, Египет, Ливан, Мароко, Оман, Катар и Судан, беше разгледан от 58-те членки на изпълнителния съвет на организацията.

Хълмът, който юдеи и мюсюлмани не могат да разделят

Причината за гнева на израелците е, че според резолюция на ЮНЕСКО, светите места на т.нар. Храмовия хълм в Ерусалим не може да се свързват с еврейската вяра. Именно там се намира джмията Ал Акса – второто за мюсюлманите по святост място след Мека. Това обаче е и най-свещеното място за юдейската религия.

UNESCO denies Jewish link to Temple Mount in Jerusalem

„Хилядолетия преди появата на исляма, тук е имало култов център на евреите“, посочиха от правителството на Израел, подчертавайки, че още 967 пр. Христа на Хълма е бил построен първия храм – този на Соломон.

Ирина БоковаПредседателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова се дистанцира от резолюцията, като обяви, че не споделя позицията, която се изразява в документа.

Заради изразените резерви, тя е получила смъртни заплахи, написа снощи The Times of Israel.

„Генералният директор е получила смъртни заплахи и охраната ѝ е била засилена“, заяви постоянният представител на Израел в ЮНЕСКО Кармел Шама ХаКоен.

 

- реклама -