Юлияна Янева
Снимка: bul-wrestling.org

Юлияна Янева взе първа титла за борбата от Евро 2023

Юлияна Янева спечели златен медал в категория до 68 кг на европейското първенство по борба в Загреб. Във финала тя отнесе с 10:3 украинката Алла Белинска. Преди две години Белинска надви Янева във финала.

Това е първа титла за България на шампионата. При свободняците Микяй Наим и Рамазан Рамазанов спечелиха сребърни медали, а Георги Вангелов взе бронз.

Успехът на Юлияна Янева е още по-впечатляващ, тъй като в нито една от схватките си тя не падна под седем точки преднина срещу съперничките си. До момента тя имаше сребро от Варшава 2021 и бронз от Будапеща 2022, но в категория до 72 кг.

„Благодаря на личния ми треньор Серафим Бързаков, който въпреки всичките негативи остана до мен. Благодаря на семейството ми, на приятелите ми за подкрепата. Този медал е за всички тях“, каза Янева пред БНТ. Тя се върна на тепиха през януари, след като 8 месеца се възстановява от пета операция на коляното. През март стана първа на „Дан Колов“ и беше обявена за най-добра българска състезателка на турнира.

„Тя заслужава тази титла, мина през много перипетии. Самият аз я виждах като шампионка. Но беше важно тази мисъл да узрее и в главата ѝ, да има шампионския дух. Това е достатъчно. Тя е в много добра форма, това е нейната категория. Ако така продължава, ще постигне целите си. Убеден съм. Няма невъзнаграден труд“, каза Бързаков.

Утре Мими Христова (до 62 кг) ще се бори за титла срещу Ирина Рингачи. Молдовката е световна и европейска шампионка от 2021 г. За бронз утре излизат Биляна Дудова Евелина Николова.

- реклама -