Юлиян Петров, Синдикат „Образование“ пред FN: 20 хиляди учители са готови за ваксиниране, онлайн обучението доведе до прегряване на 20% от преподавателите

Ваксинацията на учителите се отлага за кратко, но предстои те да бъдат тествани за коронавирус масово.

Как пандемията и ученето от дистанция се отрази на учителската порфесия, разговор с председателя на синдикат “ Образование към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Направихте проучване по време на дистанционното обучение, какво показва то?

То показва, че натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20 %, което неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист. В ЕС текат изследователски процеси в тази посока, които ще завършат с препоръки към държавите за съхраняване на професията.

В България, във всички проучвания, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия.

Синдикат „Образование“, заедно с останалите социални партньори, упорито се бори за облекчаване на административната натовареност.

Как може да се облекчи работата на учителите?

Синдикатът внесе предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Това би било правилно политическо решение за съхраняване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране.

Национална анкета на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показа недвусмислени резултати, като 98% от анкетираните демонстрираха съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.

Преди месеци Синдикат „Образование“ предложи учителите да могат да се тестват масово и безплатно за COVID19. Това се случи много спорадично, което беше неизпълнено обещание към учителите.

Синдикатът предлага сега, за сметка на МЗ, да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. Това обаче не беше прието от министър Ангелов.

Каква е нагласата на учителите за ваксинация? Какъв процент искат да се имунизират?

Според наши данни преди седмица 15% от учителите искаха да се ваксинират, вчера стана ясно, че 20 хиляди са съгласни. Нашите данни сочат, че 60 на сто са колебаещите се. Надявам се като мине време, като стане по-ясно как действат ваксините процента да се увеличи на 50%.

сн. БГНЕС

Вие имате принос и в по-ранното пенсиониране на учителите, което вече е факт. Какво предимство дава то?

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд.

Това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия.

Разбира се тази декоба към учителите продължава и сега, затова от 2 години Синдикат „Образование“ предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

 

 

 

- реклама -