Д-р Юлиян Петров пред FN: Спешна среща в МОН- търсят онлайн вариант за обучение на учениците

Среща в МОН в търсене на онлайн вариант за обучение на децата, които ще изгубят доста време от учебния процес заради грипните ваканции. За алтернативното обучение разказва Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Днес той участва в срещата в образователното ведомство, където темата е обсъждана.

По-рано днес от синдиката предложиха алтернативи.

Училищата в облака, които използват office 365, G- suite, могат да използват приложенията като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния хард диск, виртуална тетрадка /onenote / office 365/.

Напълно приложими са Skype уроци, за тези които не са в G suite и hang up, както и провеждането на уебинари. Могат да се използват и  съществуващите електронни учебници.

Платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище. 

Майкрософт предоставя възможности за онлайн обучение чрез Microsoft Teams, където учители и ученици могат да работят съвместно. Има поредица от уебнинари, които могат да се използват.

Училищата, които са инсталирали Moodle могат да използват платформата за дистанционно обучение.

Какви мерки бяха обсъдени на срещата в МОН?

Обсъдихме онлайн обучението и готовността на учебните заведения. Всяко училище има различна възможност, но трябва да се започне от някъде. Има училище които вече се обучават по този начин. Трябва да се използват тези почивни дни от ваканцията, някъде може и да продължат. Не знаем колко още. Трябва да има алтернатива на обучението в клас.

Имат ли училищата възможност за онлайн обучение- компютри и подготвени учители?

Има варианти, подготвени кадри също. Тези образователни институции, които все още нямат достъп до определени онлайн ресурси могат да използват за учебна комуникация служебни мейли. Ако има училище без служебни мейли те биха могли да използват официалната поща на училището, сайт на училището, като учителите подават информация за дейностите, които трябва да изпълняват  учениците. Има много варианти.

Говорихме в МОН за създаване на единна платформа, която да бъде в услуга на учители и ученици.

Оптимист ли сте, че учебната година ще завърши без проблем. Ще наваксат ли учители и ученици материала?

Оптимист съм. На този етап има възможност да се преструктурира и навакса материала. Нищо няма да изгубят децата. Няма да се изгуби тази учебна година.

 

 

- реклама -