Юлиян Ангелов, ВМРО, Кирилов, Конституция
Снимка: БГНЕС

Юлиян Ангелов, ВМРО: Държим предложенията ни да бъдат приети в новия вариант на Конституцията

Разбрахме, че самият той си е подал оставката и премиерът е заявил, че ще бъде обсъдена на коалиционен съвет.

Това заяви в ефира на бТВ Юлиан Ангелов от ВМРО по повод оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

На ГЕРБ малко им куца коалиционната политика, заяви Ангелов и уточни, че  ВМРО няма претенции към кадровата политика на ГЕРБ, но държи подобни неща да бъдат съгласувани.

„Според коалиционното споразумение правосъдното министерство е квота на ГЕРБ“, даде повече яснота Ангелов за отношенията вътре в коалицията.

„Зад всяка една оставка седят различна фактори. Дали на него му е дошло в повече, че определени групи хора правеха квалификации срещу него, не знам“, коментира депутатът подигравките, на които беше подложен Кирилов.

Относно проекта на Конституция според депутата на ВМРО не трябва да се бърза, а да се направи по-широко обсъждане.

Държим нещата, които сме предложили, да бъдат приети в новия вариант на Конституцията, заяви Ангелов.

ВМРО се надява да има още срещи и преговори по текстовете. Засега е договорено само, че ще се запази преамбюла към основния закон, който беше пропуснат в проекта на ГЕРБ.

Ангелов заяви, че е участвал в разговора с ГЕРБ за новата Конституция, но подчерта, че не е постигнато съгласие по исканите от ВМРО шест предложения.

Той лично също е изказал мнение, въпреки че нямал юридическо образование, а е икономист. Ангелов разкри, че от страна на ВМРО единствено Искрен Веселинов е завършил право, макар че не бил специалист по конституцията.

„Има много специалисти по конституционно право, което ще вземат участие в едно бъдещо Велико народно събрани“, констатира депутатът от групата на войводите.

Патриотите най-много държат на връщането на редовна донаборна служба и коментираха, че ще помагат на ГЕРБ за 120-е подписа, но няма да ги подкрепят, ако не приемат предложенията им за казармата.

„Държим на нещата, които искаме да влязат в Конституцията, за да може да дадем и нашите подписи. Има време да седнем и отново да говорим кое е приемливо от нашите и от техните предложения. 2-ри септември не е срок, който, да кажем, че трябва да влезе проектът. Трябва по-широк дебат“, обясни Ангелов.

„Ние не си меним позициите. Настоявали сме, че президентската институция да има право на законодателна инициатива, но само по своята дейност. Ние предлагаме и президентът да внася вот на недоверие, но ако той се отхвърли, президентът си подава оставката“, коментира още Юлиян Ангелов.

- реклама -