Юлия Тимошенко

Юлия Тимошенко се кандидатира за президент на Украйна

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко официално обяви кандидатурата си за президент на страната.

Според социологическите проучвания Тимошенко се ползва с най-голяма подкрепа сред кандидатите.

„Допуснах грешки. Може би понякога греша, но греша искрено”, каза тя на сесия на своята националистическа партия „Отечество“.

„Днес навлизаме в нова ера – ера на успех, на щастие, на просветление … днес започваме пътуването на Украйна към реално и мощно величие“, добави Тимошенко.

Тимошенко е фаворит да спечели гласуването на 31 март според последните проучвания, но никой от кандидатите все още няма категорична преднина.

Според проучванията 58-годишната Тимошенко се ползва с подкрепата на 16% от избирателите и води пред настоящия президент Петро Порошенко, който има 13,8%.

На трето място е Володимир Зеленски, комик, който някога е играл президент на страната в телевизионно предаване. Той обещава да обнови политическата система на Украйна.

Тимошенко е водеща фигура на политическата сцена през последните две десетилетия и придоби международна известност с ролята си в Оранжевата революция от 2004 г.

Тимошенко, чийто образ с опасана с плитки глава е широко популярен, на два пъти беше премиер при Виктор Юшченко.

Но съдбата ѝ се промени, след като загуби президентските избори през 2010 г. срещу проруския Виктор Янукович.

На следващата година тя се сблъска с редица наказателни разследвания и беше осъдена на седем години затвор, от които излежа три.

Тя беше освободена през 2014 г., след като проевропейските антикорупционни протести доведоха до свалянето на Янукович.

През 2014 г. Тимошенко отново се кандидатира за президент, но остана на второ място далеч след Порошенко, който е работил в оглавявания от нея Министерски съвет.

- реклама -