Юлия Ненкова

Юлия Ненкова оглави КЗК

Юлия Ненкова застава начело на Комисията за защита на конкуренцията(КЗК), реши парламентът.

Ненкова беше единственият кандидат за председател на КЗК. Тя беше предложена от ГЕРБ. За нея гласуваха 137 депутати, 1 беше против и 10 се въздържаха.

Коя е Юлия Ненкова?

Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и съпруга на съдията в Конституционния съд Румен Ненков.

В момента тя е заместник-кмет на Столичната община с ресор „Законност, координация и контрол”. От 2010 г. е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Дисциплина, ред и законност

„Ще има дисциплина, ред и законност… Аз съм човек, който спазва закона, и това винаги е бил мой приоритет в работата ми”.

Пред журналистите Ненкова определи като първи свой приоритет проверка на финансовото състояние на КЗК. Тя поиска инспекция на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Запитана дали не е конфликт на интереси като майка на народен представител, Ненкова беше категорична, че няма законова пречка, тъй като тя и синът й не били в йерархична зависимост.

Новият екип на КЗК

За зам.-председател на КЗК беше избран Димитър Кюмюрджиев, предложен от Патриотичния фронт. Той е юрист, а в периода 1997-2003 г. е бил член на КЗК. За него гласуваха 140 депутати, а 12 се въздържаха.

Членове на КЗК стават:

  • Ана Янева (предложена от БСП)
  • Георгица Стоянова (предложена от ГЕРБ)
  • Красимир Витанов (предложен от Реформаторския блок)
  • Красимир Зафиров (предложен от БДЦ)
  • проф. д-р Пламен Киров (предложен от ДПС)

Кандидатите за ръководните постове бяха общо 11.

Отхвърлени бяха кандидатурите на Георги Ганев (номиниран от Фондация „Център за либерални стратегии и предложен от депутата от РБ Мартин Димитров и група народни представители), Кирил Дойчинов (предложен от независимия народен представител Муса Палев), Николай Илчев (предложен от АБВ) и Стамен Гърбелов (предложен от БДЦ).

- реклама -