Юън, Саган, Тур дьо Франс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Юън спечели етапа в Тура, пратиха Саган последен

Кейлъб Юън (Лото-Судал) спечели втори етап от тазгодишното издание на Тур дьо Франс. Той завърши първи в хаотичен финален спринт в 11-я етап до Поатие.

Първоначално втори завърши Петер Сеган. Седемкратният носител на зелената фланелка обаче бутна Ваут ван Аерт в последните метри, за да го изпревари. По-късно съдиите го наказаха и го пратиха последен в етапа. Това пък помогна на Сам Бенет (Декьоник-Куикстеп) да увеличи аванса си за зелената фланелка. 

„Саган ме бутна и загубих импулса си. Беше опасно и бях изплашен – нямаше къде да отида. Нито имаше празно място за него – за това си помогна с лакти. Това е срещу правилата и то с причина“, заяви Ван Аерт. Саган обаче беше на друго мнение: „Бях набрал скорост и опитах да мина отдясно. Минах един колоездач, но след това стана тясно. Трябваше да се преместя, за да избегна бариерите. И ме пратиха последен. Това ми коства много точки, но все още не се отказвам от зелената фланелка“, каза словакът. Бенет има 68 точки аванс пред него. До края остават само три чисти спринтьорски етапа.

„Всички сме на ръба, когато се борим за победа в Тура. Понякога в спринтове има празно място, понякога то се затваря. Така се случи със Саган днес“, коментира самият Юън. „Гледах повторенията и наистина изглежда зле. Но понякога мислиш само как да минеш първи през линията. Не мисля, че Саган е искал да нарани някого“, добави победителят.

В генералното класиране нямаше промени и лидер остава Примож Роглич (Йъмбо Висма). „Видях какво стана и за мен решението е правилно. Спринтьорите са луди типове, но все пак всичко трябва да е честно“, заяви Роглич.

- реклама -