Яжте пълнозърнени храни! Намаляват риска от рак

Включиха и ежедневната консумация на пълнозърнени храни в списъка на продуктите, които предпазват от рак. В търсене на лек срещу коварната болест, учените попадат на необичайни на пръв поглед резултати. Британският „Индипендънт” цитира изследване на Харвардския университет сред близо 800 000 доброволци.

Резултатите сочат, че само 70 грама пълнозърнени храни или по-просто казано една купичка овесени ядки дневно, намалява с 22% риска от заболяване от рак.

couscous-727492_1280

При онкоболните, пълнозърнените храни намаляват вероятността от смърт с 20%. При пациентите със сърдечни заболявания резултатът е подобен .

Ядки и семена - полезните храни
Ядки и семена – полезните храни

„На основата на солидните доказателства в този мета-анализ и многобройни предишни изследвания, доказващи ползата от пълнозърнестите храни, смятам, че лекарите единодушно трябва да препоръчват консумацията им на цялото население, както и на пациенти с определени заболявания”, заявявя д-р Ки Сун , един от авторите на харвардското изследване.

- реклама -