сн. БГНЕС

Ясни са причините за авиокатастрофата с военен самолет в Украйна

Комбинация от фактори, сред които проблеми в двигател и човешка грешка са довели до катастрофата през септември на украински военен самолет, в която загинаха 26 човека. Това обяви вчера вицепремиерът на Украйна Олег Уруский, който оглавява правителствената комисия по разследването на катастрофата, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

При учебен полет на 25 септември транспортен самолет „Ан-26“, превозващ кадети, падна при опит за кацане край шосе в близост до Харков и избухна в пламъци. Само един от 27-те човека на борда оцеля.

По думите на Уруский трагедията е следствие от множество фактори, сред които „нарушение на плановия график на полетите, системни нарушения на правилата за изпълняване на полетите и недостатъчната професионална подготовка на екипажа“.

сн. БГНЕС

Първият опасен фактор, предизвикал събитие, довело впоследствие до катастрофата на самолета, е отказът на системата за управление на левия двигател“, каза вицепремиерът.

Той подчерта, че основните причини обаче са „липсата на действен контрол от страна на длъжностни лица в Харковския национален университет на въздушните сили „Иван Кожедуб“ и системните нарушения на правилата за полети в университета“. Миналата седмица украинското министерство на отбраната отстрани временно от длъжност началника на университета Олександър Туринский до приключване на разследването, припомни ТАСС.

- реклама -