автобуса, АМ Струма, катастрофа,

Ясна е причината за запалването на автобусa – ковчег на АМ „Струма“

Известна е причината за възникването на пожара и местонахождението на първоначалното му огнище в автобуса с македонски туристи, който катастрофира на АМ „Струма“. Това съобщиха пред bTV прокурорът Бисер Михайлов и следовател Мариан Маринов, които работят по разследването на трагедията.

Маринов отказа да разкрие причината за пожара и заяви, че „ще остави това на експертите“, които вече има своите „тези“.

Въпреки това, следователят коментира, че голямо парче мантинела се е „нанизало“ в автобуса при гумата до предната врата, открита е „нагъната на хармоника“ и „резервоарът, който е пластмасов е разрушен“.

„Представяте си какво триене и искри е имало“, коментира Михайлов.

Следователят допълни, че автобусът е бил стар и „рециклиран“ в Турция, като цялото му оборудване е било сменено и предстои да бъде изяснено дали новото е „незаводско“.

Разследващите категорично отхвърлиха версията, че в автобуса е имало взривни вещества, пиротехниха и бензин. А слуховете, че в превозното средство е имало заготовки за производство на наркотици разследващите определиха като абсурдни.

Единствените туби с гориво, които са превозвани в автобуса, са съдове с дизелово гориво за парното на превозното средство. Те обаче са останали непокътнати от пожара, казаха още разследващите. Това е и доказателството, че не те са причината за запалването.

- реклама -