пожар, Симеоновград, училище, евакуация, ученици, пострадали, причина, пожара
кадър: БНТ

Ясна е причината за пожара в училище в Симеоновград, децата се връщат в клас в петък

Пожар в котелното помещение прекъсна учебните занятия в симеоновградското училище „Св. Климент Охридски“ вчера. 440 деца бяха евакуирани. Няма пострадали при инцидента, при който учители и пожарникари реагираха много бързо.

„Реагирахме много бързо и успяхме за минути да изведем децата навън. Веднага след това се обадихме на пожарната. Пожароизвестителната система ни спаси от по-сериозни щети. Тя бе монтирана лятото. Горивото, което е около 25 тона, се съхранява в цистерни под земята до котелното помещение”, разказа директорът на училището Теодорина Иванова пред Нова телевизия.

„Колегите направиха няколко опита, за да влязат в сградата, тъй като температурата е била много висока. Подобна система за известяване при пожар има във всички училища”, каза Пламен Петков от ГД ПБЗН Хасково.

И днес учениците от най-голямото училище в Симеоновград ще учат онлайн. Електричеството в сградата е възстановено още вчера, но присъствените занятия ще бъдат възстановени чак в петък, съобщава БНТ.

Причината за пожара е неизправност на една от горелките в котелното помещение. Учителите са успели да по-малко от 10 минути да изведат децата отвън. За по-малко от две минути са реагирали и пожарникарите – два екипа са пристигнали на място и са започнали да гасят.

„Отоплителната система се контролира от фирма, която има задължение да я проверява ежемесечно. През декември месец е поредната проверка. Вчера за пръв път в реална среда се наложи да използваме оповестителната система, децата бяха изведени много бързо то училището благодарение на нея, без да има паника“, каза директорката Тодорина Иванова.

Този род инциденти не са много чести в училищата и те са едни от най-лошите – където има деца, са лоши инцидентите, особено в котелни помещения от този род, които се отопляват с нафта, която е леснозапалима течност, обясни началникът на РСПБЗН – Димитровград Иван Пачов.

- реклама -