Ясен Петров
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ясен Петров: Минимум риск пред нашата врата

Селекционерът на националния отбор Ясен Петров обяви, че е наясно с кои футболисти ще започне мача срещу Швейцария утре. Той обяви и името на новия капитан на тима – Георги Костадинов.

„Наясно съм с титулярните 11, вече са на дъската. Ще се опитаме да преместим играта малко по-далеч от нашата врата. Ще се опитаме да играем, но нашата идея е да сведем рисковете до минимум, особено пред нашата врата“, сподели той преди старта на квалификациите за Мондиал 2022.

Лъвовете посрещат Швейцария на Националния стадион „Васил Левски“ от 19:00 часа в четвъртък. Три дни по-късно нашите приемат фаворита в групата Италия. „Притиснати сме от времето, но няма да се оплакваме. Благодаря на момчетата за добрата работа, която свършихме и доброто настроение тези дни. Има доста опитни играчи и доста млади. Казах много пъти как ще интегрираме младите – ще е убийство да ги вкараме в мачове с Швейцария и Италия. Ние ще търсим резултата, това е много важно, защото е световна квалификация“, заяви Петров на днешната си пресконференция.

Ясен Петров: Георги Костадинов е капитан

Селекционерът обяви и кой ще бъде капитан на тима под негово ръководство. „Решението е на екипа – капитан на отбора ще бъде Георги Костадинов. Ние носим отговорност за това, както и Георги ще носи отговорност да носи капитанската лента. Другите двама капитани са Васил Божиков и Димитър Илиев“, каза Ясен Петров.

„Осъзнавам отговорността – тя е голяма, но никога не съм бягал от нея. Атмосферата е прекрасна, изключително позитивна. Младите момчета се чувстват добре, има го уважението, има го добрия тон и съм убеден, че това ще се пренесе на терена. Моята мечта е да играя на голям форум, независимо дали съм капитан или не. С идването на новия треньор атмосферата е прекрасна, изключително позитивна“, заяви Костадинов.

Пазят Гълъбинов за мача с Италия

„Всеки дойде с някакви болежки, не ни е писано да ни е лесно. Наясно сме с тактическата постройка за Швейцария. В един мач много да се случат много неща и ние трябва да реагираме много бързо. Програмата е доста тежка, както за нас, така и за противниците. Швейцария са явен фаворит. Когато влезеш в битка, тогава усещаш къде реално са възможностите. Ние имаме някаква идея, дали можем да я осъществим. Обичам да стъпвам върху реални факти“, допълни Петров. Той разкри, че нападателят Андрей Гълъбинов няма да играе срещу Швейцария, за да бъде запазен за Италия.

За последно България игра на голямо първенство на Евро 2004. След това лъвовете не са се класирали нито на европейско, нито на световно първенство.

„Чисто игрово искам да сме много балансирани, да сме практични, това е много важно. Футболът е проста игра за умни хора. Това е шаблон, но е истина. Играем срещу Швейцария и Италия, за каква мотивация да говорим? Но когато влезеш в такава битка, трябва да си много умен, да си знаеш възможностите. Много е важно да сме подкрепени, дори и в трудни моменти. Това очаквам аз, предполагам, че и футболистите“, завърши националният селекционер.

- реклама -