Ясен Петров
сн. БФС

Ясен Петров е новият селекционер на България

Ясен Петров бе избран за нов селекционер на България, стана ясно от заседанието на Изпълкома на Българския футболен съюз. Той ще замени на поста Георги Дерменджиев.

Петров е бивш играч като на Ботев Пд, Левски, Славия и Локомотив София, като има и три мача за националния отбор на България. Като треньор „Джанини от Пловдив“ води Локо Сф, Ботев Пд и Черно море. През май 2010 той дебютира начело на Левски, като класира „сините“ в групите на Лига Европа, където столичани играят с Гент, Лил и Спортинг Лисабон. В края на сезона Левски финишира на втора позиция във вътрешния шампионат и Петров е освободен от треньорския пост. От 2014 до 2019 включително родният специалист води отбори в Китай.

Александър Димитров остава старши треньор на младежкия национален отбор до 21 г. Освен това, председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков бе освободен от поста. Той ще бъде заменен от Костадин Гергинов, а негов заместник ще бъде Георги Игнатов. Има промени и в ограниченията за възраст на съдиите – от 45 на 47 години, а в Зоналните групи – между 20 и 50 години. Стана ясно още, че до седмица ще бъде подписан и договорът за ВАР. Очаква се технологията да бъде на разположение на българските съдии от плейофната фаза на сезон 2020/21.

Членът на Изпълкома Емил Костадинов призна, че той е предложил Ясен Петров за нов наставник на България. Георги Дерменджиев също е попаднал сред опциите да продължи да води националната гарнитура. „Не, в интерес на истината имаше консенсус, имаше предложение и за други, но в крайна сметка се спряхме на този вариант. Четох някъде в медиите, че Венци Стефанов е предложил това – той нищо не знаеше по този въпрос, имаше комисия по този въпрос, аз предложих Ясен Петров за селекционер. Георги Дерменджиев също беше сред предложените варианти да остане като наставник на националния отбор. От трите кандидатури мисля, че Ясен Петров имаше повече опит като старши треньор, като опит и концепция за работа – това, което му поставихме за цел, да обнови отбора и при по-ниски доходи, водещото е изграждането на един боеспособен отбор“.

„Единствено и само това, че резултатите не бяха такива, каквито ни се искаше да бъдат. Не мисля, че той е загубил нашето доверие, но поради лични причини той не пожела да остане национален селекционер. Да, обсъждахме тази тема, която е много важна за нас. На следващия Изпълком през март – тогава ще вземем решение. Всички ние искаме да имаме по-бързо да Конгрес. Все още не съм взел решение дали ще се кандидатирам за президент на БФС. Договорът ще му бъде 1+1 година. Парите, които ще инвестират от БФС за ВАР, са 1.8 млн. евро в рамките на четири години. Резултатите на А националния отбор не са на ниво, при юношите сме в подем. Трябва да се дава шанс повече на български футболисти, за да може националните отбори да са на ниво“, продължи той и заяви, че решение за евентуален Конгрес се очаква на следващото заседание на Изпълкома през март.

„Всяка година подемаме нещо, но с това си оставаме. Ако всички не започнем да подобряваме тренировъчния процес на тези деца, да тренират и да учат заедно, няма как да стане. Погледнато от тази гледна точка, може би. Като имаш идеи, които са подкрепени от все повече хора, трябва да се тръгне от някъде. А иначе само да сменяме хората, нищо няма да стане. Всички трябва да направим крачка напред, да гледаме в една посока и чак тогава ще разберете, че това са правилните неща. Има го като идея, но предстоят разговори, мисля, че ще стигнем до единомислие в това“, завърши Костадинов.

Атанас Фурнаджиев пък говори за съдийските грешки през есента, станали причина за смяната на ръководството на Съдийската комисия начело с Костадин Стоичков. „Всички бяхме свидетели на съдийски грешки през есенни полусезон, имаше напрежение, съдиите определено повлияха на редица крайни резултати, това беше основното като мотив да поискаме смяна на сегашното ръководство – предстои изключително интересен полусезон и плейофи съответно. На нас ни трябва човек, който даде спокойствие на съдиите, мисля, че с избора на Костадин Гергинов, международен съдия с авторитет, съдийски наблюдател към момента, имаме сигурността, че той ще се справи с поставените задачи. Това решение не е взето персонално за Николай Йорданов, то е принципно и по предложение на Съдийската комисия. Не, няма връзка, това е решение в следствие на съдийските грешки, които бяха направени досега – считаме, че тези грешки повлияха на резултатите на някои мачове, смятаме това за недопустимо“.

„По отношение на Конгрес не смятам, че някой от нас може да даде конкретна дата. Редовният Конгрес на БФС е януари догодина. Дали има смисъл да се провежда Конгрес юни-юли и новоизбрано ръководство да бъде пет месеца, дали е целесъобразно, това е друг въпрос. След Конгреса има подготовка на документи, вписване в Търговския регистър. Конгресът – това са 700 човека в една зала, докато по време на изборите са по-малко хора отколкото сме сега. Конгресът са 700 души в една зала, което към момента не е позволено от обстановката, която е. Не съм си променил мнението, самият Изпълком се предлага от кандидат-президента. Първо, да се видят кои са кандидатие, тези кандидати трябва ни поканят. Ако на човека съвпада стратегията с моята за развитие на българския футбол, вероятно ще приема неговата покана“.

Системата ВАР трябва да е готова за плейофите, продължи Фурнаджиев. „Както сме заявили за момента, системата трябва да бъде готова за плейофите. Нямаме изоставане в срока въпреки пандемията и ограниченията. Обучението върви по график – договорът трябва да бъде подписан всеки момент, буквално до една седмица. Като цяло, мисля, че имаме напредък във футбола – проблемът в българския спорт, не само във футбола, едно време имаше спортни интернати и училища, там всички спортуваха – в момента това го няма. Тоест една цялостна политика, която да почне от ДЮШ, по каква методика се тренира, кои са треньорите. Имаме методиката, още преди 3-4 години закупихме методиката на Аякс, въпросът е вече колко се работи с нея. Футболът в момента в цял свят е много пари. Без правилна политика в самия клуб за изграждане на деца, трениране на тези деца, резултати няма от къде да дойдат“, заключи той.

„Аз се надявам, след като сме го избрали, винаги сме с надежда за резултати и по-добра игра. Да се надяваме, че ще се справи, пожелавам му успех, колегите, които са правили избора, считат, че той е точният човек. Отзивите са добри, надявам се, че ще имаме по-добри резултати тази година. Това го казва Данчо Лечков, аз с школата на Лудогорец гледам да създавам най-добри условия за децата. Не, аз не се бъркам в такъв тип въпроси, тъй като и Данчо Лечков, и Емо Костадинов могат най-добре да преценят. Нямам коментар за смяната на председателя на Съдийската комися, да се развива и българското съдийство“, сподели собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев.

Той добави, че е щастлив от въвеждането на ВАР за плейофите в Първа лгиа. „Одобрихме договора за ВАР, който ще бъде подписан в следващите няколко дни. Самите оборудвания, подготовка на съдиите ще бъдат налице за началото на плейофите. Дано намалеят грешките на съдиите, смятам, че това ще бъде от полза. Спорове има, тук имаше доста хора от Изпълкома, нормално е, това са опитни и мъдри хора, всеки да има някакви виждания. Неслучайно сменихме треньорите, неслучайно назначихме нов треньор, признахме, че не сме доволни от резултатите и това не е най-добрата ни игра. Винаги работим за най-добрите резултати“, завърши той.

„Да, добри решения взе, определено мисля, че бяха добри. Да, утвърден е Ясен Петров за национален селекционер, вярвам, че ще бъде за доброто на българския футбол. Мисля, че договорът му ще бъде 1+1. Сменяваме шефа на съдиите, става Коце Гергинов. Не става въпрос дали аз съм доволен, а да няма простотии, съдиите да бъдат в час. Аз съм си казал моето мнение, не знам. Не знам какво мислите, аз казвам само мое мнение. В България има много талантливи момчета, които са кадърни и да им се даде шанс, да се види, че нещо става с българския футбол. Александър Димитров остава треньор на младежите. Ако не очакваме, какво трябва да правим. Надеждата крепи човек, аз съм убеден, че ще бъде по-добре. Това са пълни простотии, има си комисия, която си е определила Ясен Петров. Аз съм за Ясен Петров. Другите варианти бяха Дерменджиев и още един, не помня кой беше – Петров постигна успехи и тук, и в Китай, мисля, че ще се съобразяват с него. Нямаше спорове по други теми. Всичко мина спокойно“, коментира президентът на Славия Венцеслав Стефанов след заседанието, признавайки, че също е бил „за“ избирането на Ясен Петров за нов национален селекционер.

- реклама -