оттегли

Японците масово подкрепят желанието на императора да се оттегли

86% от анкетираните японци подкрепят евентуално решение на император Акихито да се оттегли от престола в полза на по-големия си син принц Нарухито. Това сочат данни от общонационално допитване, проведено от агенция Киодо.

42,8% от японците се обявяват за внимателно преразглеждане на сегашното законодателство, за да има законова възможност императорът да абдикира.

76% от анкетираните изтъкват, че този закон трябва да важи не само за конкретния случай, но и за бъдещите императори на Япония.

Императорът не каза, директно, че иска да абдикира

В понеделник в обръщение Акихито направи обръщение. Той заяви, че му е все по-трудно да изпълнява задълженията си, предвид напредналата си възраст.

Император Акихито е роден през 1933 година и е най-големият син на император Хирохито. Той говори английски, свири на виолончело, интересува се от история и биология.

От 1986 година е член на лондонското дружество на Карл Линей (международно дружество на биолозите), член е и на националното ихтиологическо дружество.

Императорът на Япония изпълнява ролята на символ на единството на държавата, няма никаква реална власт и има единствено представителни функции.

- реклама -