Японският император Нарухито провъзгласи възкачването си на Трона на хризантемата- СНИМКИ

Императорът на Япония Нарухито официално обяви възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио.

„Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят“, каза монархът, цитиран от ТАСС и БТА.

Церемонията се състоя в „Боровата зала“ на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери.

 Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския дворец преди церемонията по възкачването си на трона, предаде Асошиейтед прес.

Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола.

Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

Петдесет и девет годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.

Церемонията е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на бащата на Нарухито – Акихито.

 

Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации, наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер, е и българският държавен глава Румен Радев.

Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30 процента повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.

- реклама -