оттегли

Японският император намекна, че може да абдикира

Императорът на Япония намекна, че е възможно да се оттегли от поста си, но въпросът за абдикация не беше засегнат директно в днешната му реч.

Император Акихито посочи, че може да му е трудно да изпълнява задълженията си.

„Сега съм на над 80 години и смятам, че съм в добро здраве. Когато си мисля, че моето здраве постепенно може да се влоши, започвам да се притеснявам, че за мен може да стане трудно да изпълнявам задълженията си в качество на символ на нацията с цялото си същество, както правех досега“, заяви той

 По време на своето изказване Акихито нито веднъж не засегна директно темата за своето оттегляне. Въпреки това се очаква правителството да разтълкува думите му като евентуално желание за напускане на поста. Това би предизвикало процедура по създаването на правен механизъм за оттеглянето на императора, която в момента не съществува в японското законодателство.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви след речта на императора, че правителството ще разгледа „сериозно“ неговите думи.

„Като се имат предвид задълженията на императора, както и неговата възраст и тежестта на работата му ние ще трябва да разгледаме какво можем да направим“, заяви Абе.

Слухове за бъдещето на императора се появиха през миналия месец, когато имаше съобщения, че той е споделил пред приближени за затрудненията, които има в изпълнението на задълженията си.

 Днешното изказване на Акихито е едва вторият път, в който той се обръща директно към нацията. Първият път беше през март 2011 г., когато поредица от силни земетресения разлюляха островната държава и доведоха до ядрена криза в АЕЦ Фукушима.

Японската императорска династия се смята за една от най-старите наследствени монархии и според легенда нейната линия може да бъде проследена до преди 2600 години.

Евентуалното решение на Акихито да се оттегли би било прието с широко одобрение. Според проучване на агенция Киодо 85,7% от допитаните одобряват въвеждането на законови промени, които да позволят абдикирането на императора.

20091223-105955-799Конституцията не позволява абдикация на императора

В конституцията на Япония на императора е посветена първата глава, в която той е наречен „символ на държавата и единството на народа.“ Според основния закон той има редица формални и церемониални функции.

Той например одобрява правителството на министър-председателя, но няма правомощия, свързани с контрола върху правителството.

Той не може да гласува, да изразява своите политически възгледи, да притежава собственост. Законът за императорския дом, не му се дава право и да абдикира – династията продължава със смъртта на императора. 

Ако Акихито абдикира, това ще е за първи път в историта на страната. Негов насредник ще стане големият му син – 56-годишният принц Нарухито.

След Нарухито в списъка за наследяване са по-малкият му брат Акисино Фумито и неговият син Хисахито. Престолонаследникът има само 1 дете – дъщеря Аико, която няма право да наследи трона.

- реклама -