Японските вишни в Киото цъфнаха почти месец по-рано

Снимки на цъфнали японски вишни сакура в Киото са известни по целия свят, но тази година цъфтежът достигна своя връх на 26 март, най-рано за последните 1200 години, съобщава РТС.

Според данни и исторически писания, редактирани и събрани преди това от професор Ясуюки Аоно от университета в Осака, вишните в Киото винаги са цъфтяли през последните повече от 1200 години между 10 и 17 април.

През последното десетилетие обаче, най-известните дървета в Япония започнаха да се отварят по-рано през годината. Сега те достигнаха своя връх с почти месец по-рано. Учените отдават това явление на глобалното затопляне.

„Вишневите цветове в Киото имат голяма стойност за тестването на климата, поради точните исторически данни, които се връщат назад във времето, и поради голямата чувствителност на цветовете към пролетни температури“, казва професорът и учен Бенджамин Кук от Колумбийския университет.

Вишневите цветове са толкова чувствителни към температурата, че дърветата в Токио цъфтяха дори през есента на 2018 г., когато тайфуните причиняваха по-топло време от обикновено.

От друга страна, японският професор Аоно изчислява, че температурите в Киото са средно с 3,4 градуса по Целзий по-високи, отколкото през 1820 година.

- реклама -