ваксина, учени, Япония, имунитет, коронавирус
сн. БГНЕС

Японски учени разработват COVID ваксина с доживотно действие

Експерти от Токийския институт по медицински науки, водени от професор Мичинори Кохара, работят върху създаването на ваксина срещу коронавирус, която дава имунитет за цял живот, съобщи Japan Times, цитирани от БГНЕС.

За основа е взета ваксината срещу едра шарка, която е разработена през 18 век от британския лекар Едуард Дженър. Благодарение на нея фаталната болест беше преодоляна. Целта на японските учени е да създадат рекомбинантен вирус на ваксина, съдържащ протеин на вируса SARS-CoV-2.

Според Кохара лекарствата, използващи вектора на вируса срещу едрата шапка, „са най-мощните от всички“. Според него този вид ваксина има малко странични ефекти, като същевременно не се нуждае от специални методи за транспортиране и съхранение. Отделно, че създаването на ваксина с доживотна ефективност може да позволи на света да се пребори COVID-19.

Експерименти с мишки, използващи рекомбинантния вирус на ваксина, кодиращ гена за инфлуенца по птиците, показват високи нива на антитела, които се запазват повече от 20 месеца. Японският производител на лекарства Nobelpharma се очаква да проведе Фаза I и Фаза II от клинични изпитвания на ваксината на Кохара през първата половина на 2023 г.

По-рано учени от Вашингтонския университет откриха високата ефективност на РНК ваксините срещу COVID-19.

- реклама -