Японски рисунки върху вода – суминагаши

Суминагаши е японска техника за рисуване върху вода, буквално се превежда като плуване на мастило

В специална течност талантливи художници капват мастило, а след това с помощта на своите инструменти му придават уникални и красиви форми. Те използват два вида багрила – традиционни мастила и акрилни бои, за да създадат действително уникални творби. Повечето предмети, използвани за изображение в рамките на тази технология, са най-често природни елементи като планини, облаци, цветя, животни, земни пространства и т.н.

За целта се изискват пълна концентрация и точна ръка, тъй като рисунката може да се направи само веднъж. След това тя не може нито да се изтрие, нито да се коригира.

Затова и творците се обучават дълги години, за да постигнат абсолютното съвършенство. Наблюдавайки ги отстрани, работата им изглежда проста като детска игра.

Тайната на суминагаши се пази стриктно. Първите документи с мраморно мастило датират още от 1151 г. и са открити в Япония и Китай. До 15-и век хората от Страната на изгряващото слънце не са могли да разгадаят техниката. След дълги молитви един монах успял да проникне в тайната. Той обаче я предавал само на свои приближени.

Въпреки строгите изисквания на тази технология, тя намира разпространение и в Европа през ХVІІ, като достига до Англия, Франция, Германия, Холандия и Италия. Само няколко души обаче са притежавали необходимите познания и са били наясно с технологията на рисуване върху вода.

- реклама -