Принцеса Мако годеж император титла

Японска принцеса взима за мъж човек от народа – империята й отнема титлата

Японската принцеса Мако обяви годежа си с нейният любим Кеи Комуро.

Той е обикновен гражданин без кралско потекло.

Сватбата ще коства на Мако титлата й заради противоречивата японска традиция, която лишава кралски особи от женски пол от титлите им, ако се венчаят за човек от народа.

Въпреки това принцесата, която е най-голямата внучка на император Акихито, заяви, че се чувства много щастлива.

„От дете бях наясно, че ще трябва да се откажа от кралския си статут щом се омъжа“, каза тя и допълни, че докато е работила в помощ на императора и е изпълнявала задълженията си като член на кралското семейство, не пренебрегвала личния си живот.

По думите на 25-годишният Комуро той й е предложил брак още преди три години.

По-рано тази година в японските медии се появиха съобщения за евентуалния годеж, но слуховете не бяха потвърдени досега. Първоначално годежът трябваше да бъде обявен през юли, но събитието беше отложено заради тежките наводнения в южните части на страната.

Според представител на Службата на имперското домакинство сватбата ще се състои след лятото на 2018 г.

Мако, която също е на 25 години, е най-голямата дъщеря на принц Акишино, вторият син на Акихито и като всички други жени в кралското семейство губи своя статус, ако избере да се омъжи за обикновен гражданин. Правилото обаче не важи за мъжете от кралско потекло – император Акихито и двамата му сина са женени за гражданки, без „синя кръв“.

Случаят с принцеса Мако отвори дебат в японското общество за това дали не трябва законодателството на страната да бъде променено, за да се позволи на жените от кралското семейство да запазват титлите си, дори при брак с човек без потекло. Предложението обаче не се приема добре от традиционалистите в страната, сред които е и премиерът Шиндзо Абе.

След абдикацията на 83-годишния император Акихито, неговият пост трябва да заеме най-големият му син принц Нарухиро, след него тронът се полага на брат му Акишино, след който е сега 10-годишния му син Хисахито.

- реклама -