Япония смята отмяната на Олимпиадата за „немислима“

Японският министър за Олимпийските игри Сейко Хашимото определи евентуалното отменяне на Олимпиадата заради епидемията от коронавирус като „немислимо“, но все пак призна, че крайното решение ще бъде взето от Международния олимпийски комитет.

Страната е вложила 12.6 милиарда долара в организацията на Игрите, които трябва да се проведат от 14 юли до 9 август, но разпространението на COVID-19 поставя под риск провеждането на най-голямото спортно събитие в света. „От гледната точка на спортистите, които са основните протагонисти в Олимпийските игри и се готвят за това събитие, което се провежда веднъж на четири години, е немислимо да отменим или отложим Олимпиадата. Важно е нашето правителство да даде точна информация на МОК, за да вземат те правилното решение. Крайното решение ще бъде на МОК“, заяви Хашимото в парламента на страната.

До момента в Япония са регистрирани 587 случая на заразени с COVID-19, както и 12 починали от болестта. „Продължаваме с подготовката на Игрите по план и за провеждането им в предвидените дати. Преди два дни президентът на МОК Томас Бах заяви, че нито той, нито организационният комитет обмислят отмяна или отлагане на Олимпиадата“, допълни Хашимото.

- реклама -