Япония
сн. БГНЕС

Япония се затваря и спира влизането на чужденци заради новия щам

Япония ще спре всички не живеещи в страната чуждестранни пристигащи от чужбина от понеделник до края на януари, съобщи Токио.

Страната отчете първите си случаи на нов щам на коронавируса, предаде АФП.

Понастоящем Япония ограничава влизането на чужденци от повечето страни поради опасения от вируса, като изисква всички посетители да преминат задължителна карантина при пристигане. Сега Токио планира да засили тези изисквания: пътуващите японци и чуждестранни жители от страни, за които се съобщава за новия коронавирусен щам, трябва да имат готови тестове в рамките на 72 часа преди заминаването си за страната и отново при пристигане на японските летища.

Също ще засили карантинните изисквания за всички пътуващи, които се връщат в Япония.

Позовавайки се на японското правителство, агенциите Джидги Прес и Киодо съобщиха, че този ход е част от усилията за предотвратяване на разпространението на нов вариант на COVID-19, който се смята за до 70 процента по-заразен.

Японското министерство на здравеопазването съобщи в петък, че е установено, че петима души – всички от Великобритания – са заразени с новия щам на коронавирус. Токио съобщи за рекордните 949 нови ежедневни случая в събота, като цифрата за цяла Япония наскоро достигна 3000 на ден.

- реклама -