Япония се прощава с Шиндзо Абе

Япония се прощава днес с Шиндзо Абе,

най-дълго управлявалия си премиер, който бе прострелян на политическа проява миналата седмица и почина от раните си, предаде Ройтерс.

Мъже в черни костюми и с черни вратовръзки

и жени в черни рокли влязоха в Зоджо-джи, храм в центъра на Токио, за да присъстват на заупокойната служба на бившия премиер, предвидена само за близки на покойника и до която представители на медиите не бяха допуснати.

Обикновени хора застанаха по тротоарите, намиращи се в близост до храма, в израз на уважение към бившия лидер. Стотици хора посетиха вчера храма, за да засвидетелстват за последен път почитта си

към Шиндзо Абе, който почина на 67 години.

Убийството, извършено с огнестрелно оръжие, потресе Япония, където престъпленията с огнестрелни оръжия и политическото насилие са рядкост, отбелязва Ройтерс.След като заупокойната церемония приключи, погребален автомобил с тялото на Шиндзо Абе ще премине по улиците на Токио.

Маршрутът на процесията ще включва сградата

на японския парламент, където покойният премиер влезе за първи път като млад депутат през 1993 г., и сградата, в която се помещава канцеларията на министър-председателя, от която той ръководеше Япония по време на управлението си.Освен в Япония, церемония в памет на Абе се проведе и в туркменистанската столица Ашхабад, предаде ТАСС, като се позова на в. „Неутрален Туркменистан“.

В церемонията взеха участие председателят на

горната камара на туркменистанския парламент Гурбангули Бердимухамедов, членове на правителството и представители на дипломатически мисии.

„Шиндзо Абе бе изключителна личност и велик политик, който има голяма заслуга за укрепването и развитието на изгодното и за двете страни сътрудничество между Туркменистан и Япония. Неведнъж съм се срещал с Шиндзо Абе.

Винаги с огромно уважение сме се отнасяли

към неговите големи човешки качества, имахме с него приятелски отношения“, заяви Бердимухамедов, цитиран от „Неутрален Туркменистан“.

Бердимухамедов се обърна към посланика на Япония в Туркменистан с молба от името на туркменистанския президент да изкаже съболезнования на император Нарухито и на премиера Фумио Кишида във връзка с кончината на Шиндзо Абе.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено