Япония, извънредно положение, борси, индекси, Йошихиде Суга

Япония пред извънредно положение, борсовите индекси се сринаха

Основните индекси на Токийската фондова борса паднаха днес заради вероятността правителството на Япония да обяви извънредна ситуация.

Индексът Nikkei, отразяващ колебанията в курсовете на акциите на 225 водещи компании в страната, намаля с 0,68% в сравнение с нивата от 30 декември и достигна 26165,59 пункта. Другият основен индекс TOPIX, който отразява курсовете на акциите на всички елитни компании от първата секция на борсата, спадна с 0,56 % и достигна 1794,59 пункта

По информация на агенция Киодо, снижението е свързано с опасенията на инвеститорите, че въвеждането на режим на извънредна ситуация в страната може да доведе до стагнация.

По-рано премиерът на Япония Йошихиде Суга заяви, че правителството разглежда възможността за въвеждане на извънредна ситуация заради влошената ситуация с коронавируса в района на Голямо Токио, в който влизат префектурите Токио, Канагава, Сайтама и Тиба.

На 2 януари губернаторите на тези префектури отправиха призив към правителството за въвеждане на такъв режим.

Ситуацията с коронавируса в Япония започна да се влошава в началото на ноември, а през декември ръстът на новозаразените започна да бележи редовно рекорди. Заради борбата с пандемията властите преустановиха до 11 януари действието на програмата за вътрешен туризъм Go To Travel и помолиха собствениците на заведения за обществено хранене в големите градове да намалят работното си време.

- реклама -