Япония подарява пингвини на Русия

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че Япония може да предостави пингвини на руски океанариум, като разчита на изграждане на дългосрочно сътрудничество.

В събота руският президент Владимир Путин, Пак Чжън Хе, която е президент на Южна Корея, и премиерът на Япония взеха участие в церемонията по откриването на научно-демонстрационния център, построен на остров Руский край Владивосток.

„Ако не се лъжа, то при изграждането на този океанариум, материали предоставиха японски компании – акрилните панели за басейна, електроцентралата. Много съм радостен, че тук бе използвана японска технология”, каза Абе.

Обмен на животнипингвини

В нашата история между Япония и Русия се осъществява обмен на делфини и други животни. Чувал съм, че тукашните ваши делфини също са долетели от Япония. Този океанариум има желание да получи от нас и пингвини. Цялата японска асоциация на зоопарковете и океанариумите сега разглежда тази възможност в положителна посока, разчитайки на изграждане на дългосрочно сътрудничество”, добави той.

Президентът на Русия Владимир Путин благодари на Абе и на Пак Чжън Хе за участието в откриването на океанариума и изрази надежда, че центърът ще стане още едно поле за международно сътрудничество.

Океанариума

В океанариума ще бъдат заселени над 500 вида морски и сладководни животни. Ще има безгръбначни, риби , птици, морски бозайници, които ще присъстват в тематични изложби. Комплекс от аквариуми с различен размер ще дава възможност на посетителите да се запознаят с подводния живот в Японско, Охотско, Берингово море, езерото Байкал, река Амур, езерото Ханка, студените полярни морета, топлите тропически реки, както и с обитателите на откритите океански простори.

Центърът ще се стопанисва от Академията на науките на РФ.

- реклама -