Хирошима

Япония почете жертвите от атомната бомба над Хирошима

Япония почете жертвите от атомната бомба над Хирошима.

71-вата годишнина от американската атомна бомбардировка беше отбелязана с минута мълчание в цялата страна.

На възпоменателната церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима присъстваха местни жители, политици и представители на 91 държави.

 

Хирошима

Кметът на града призова световните лидери да посетят Хирошима и да премахнат ядрените оръжия, които са „висша форма на нечовечност“.

Тази година Барак Обама стана първият действащ американски президент, посетил града. При визитата си той призова ядрените сили да се стремят към свят без атомни оръжия.

„Преди 71 години смъртта се спусна от небето и светът се промени“, каза Обама. Той допълни, че двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, показват, че „човечеството е притежавало средствата, с които да се самоунищожи“.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призова световната общност да не допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки и обеща да работи за свят без ядрено оръжие.

Хирошима

Равносметката

В края на Втората световна война САЩ пускат атомни бомби над Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година. Жертвите са над 200 хиляди, припомнят информационните агенции. Някои умират веднага вследствие на експлозията, други по-късно от радиацията и свързани с нея болести.

„Камъкът от Хирошима” в Националния музей „Земята и хората”

Националният музей „Земята и хората” отбелязва днес Деня на милосърдието в знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. Този ден се отбелязва в Музея в продължение на 20 години.

Хирошима
Камъкът от Хирошима се е намирал само на 200 метра от центъра на взрива

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив сутринта на 6 август 1945 г. Камъкът е бил на място, което се е намирало на 200 метра от центъра на експлозията.

През 1997 г. камъкът е получен от президентството на България в Национален музей „Земята и хората”, с ангажимент Деня на милосърдието да бъде отбелязван всяка година по подходящ начин.

Такива гранитни късове с изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон са изпратени до лидерите на 188 страни в света по инициатива на Асоциация „Камък за мир”.

Хирошима

В музея има и постерна изложба, която е предоставена с любезното съдействие на Асоциация „Хирошима и Нагасаки”.

- реклама -