Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 година

Луната

Япония разкри амбициозните си планове за изпращане на астронавт на Луната до 2030 година.

Това е първият път, когато японската агенция за проучване на аерокосмическите технологии (JAXA) заяви, че има за цел да изпрати астронавт извън Международната космическа станция. Това съобщи говорител на агенцията.

Идеята е астронавтът първо да се присъедини към ръководената от НАСА мисия през 2025 г. Планът включва построяването на космическа станция на орбитата на Луната, като част от дългосрочната програма на НАСА да стигне до Марс.

Токио се надява да допринесе за международната мисия в Космоса и да сподели японски технологии за изграждането на станцията. След това възнамеряват станцията да бъде използвана като отправна точка за изпращане на японски астронавт на Луната.

Огласяването на намеренията на Токио се случва в момент, когато Китай и Индия развиват своите амбициозни космически програми. През ноември китайският космически кораб Шинджу-11 се завърна у дома с двама астронавти на борда. Те участваха в най-продължителната космическа мисия на Поднебесната империя. Бяха публикувани снимки на космическата сонда и роувъра, които Пекин възнамерява да изпрати на Червената планета до края на десетилетието.

НАСА и други големи космически агенции работят усърдно за реализиране на проекта за изпращане на космонавти на Марс до 2030 г. През март американският президент Доналд Тръмп подписа закон, нареждащ на НАСА да изпрати астронавти на Марс до 2033 г.