Янев се срещна с Аугущо Сантуш Силва и с еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи

Министър–председателят Стефан Янев проведе среща с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Сантуш Силва и еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Основна тема на срещата бе европейската перспектива на страните от Западните Балкани в контекста на процеса по разширяване на Европейския съюз. Фокус на дискусията бяха предизвикателствата пред присъединяването на Република Северна Македония и възможностите за подобряване на диалога с Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

С оглед на европейското председателство на Португалия от страна на гостите беше изразена готовност за посредничество при преговорите по спорните въпроси между двете държави.

Министър-председателят Стефан Янев потвърди българската позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония, като обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев подчерта необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и националнозначима.

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев от своя страна заяви, че има воля за преодоляване на различията, но този подход следва да бъде реципрочен, като акцентира върху ключовото значение на реалните практически стъпки в двустранните отношения.

- реклама -