Стефан Янев, енергийна система, План за възстановяване и устойчивост, премиер

Янев: Политическите процеси вече не протичат в обичайната си демократична логика

По думите му избирателите имат право да знаят кой определя постовете в новия кабинет

Започна редовното заседание в Министерски съвет.

„На финалната права по сформиране на бъдещ работен кабинет усещането, че политическите процеси вече не протичат в обичайната си демократична логика, е осезаемо. По мое мнение гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроса – кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет и логиката за провеждането на политическите консултации“, заяви министър-председателят Стефан Янев.

По думите му връзката между политическите партии и гражданите трябва да е ясна и ефективна.

„В началото на юли проведохме едно извънредно заседание на Съвета по сигурност, където констатирахме редица дефицити в съществуващата уредба. В тази връзка, с моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха своите анализи. Представители на Национална сигурност са подготвили анализ на досега съществуващата нормативна уредба и има предложение за нейното изменение“, посочи Янев.

Той уточни, че днес ще представят именно този анализ за вземане на решение за по-нататъшни стъпки.

„Задачата ни е да приемем този анализ. Предложението ми е да сформираме една междуведомствена работна група под ръководството на зам.-министър председателя по вътрешния ред и сигурност, който да предложи нов механизъм и потенциално изработването на нов закон за управление при кризи, какъвто дефицит в момента съществува“, допълни премиерът.

- реклама -