Стефан Янев, данъците, увеличение, ток, цени, премиер

Янев отговори на Борисов: Скъпият ток бил заради европейските пазари

Служебният премиер Стефан Янев хвърли вината за високите цени на тока у нас на движението на европейските пазари. Той отговори на последните критики на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към него и служебния кабинет, назначен от Румен Радев.

„Разчитаме на критиката, когато е градивна. Отговаряме й по на-добрите начини. Вече коментирахме цените на тока, те се случват в цяла Европа“, каза Янев и обеща мерки за справяне с проблема да бъдат представени още следващата седмица.

„Необходимо е и да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото е необходимо да се вземат и дългосрочни мерки“, посочи той.

Министър-председателят категорично отрече да има намерение за увеличаване на данъците, но и не каза откъде ще се вземат милионите, необходими за увеличението на всички пенсии.

„Защо непременно актуализацията на бюджета ще вдигне данъците? Аз не чух подобна критика при разглеждането на бюджета в НС. Несъстоятелно ми е такъв тип говорене. Още повече, че очакванията са, че приходите на бюджета ще бъдат повече от заложеното. Няма намерение за вдигане на данъци, не се и очаква подобно нещо. Икономиката ни се развива здравословно, като изключим този факт за вдигането на цените, което засяга основно малките и средни предприятия, които не са толкова гъвкави“, каза Янев.

Премиерът смята, че не бива да се бърза и да се дават противоречиви оценки. Българската икономика се възстановявала след COVID-19, заедно със световната. Янев призова да се мисли позитивно.

Служебното правителство полага усилия за овладяване на здравната криза, увери Янев. Той определи взетите мерки по отношение на заразата като адекватни.

„Без да се прави някакъв вид внушение, кризата е около нас. Медицинските власти работят съобразно плановете, които имат, съобразно възможностите, както по отношение на болнично обслужване, така и на извънболнична помощ. Но ние не можем да предскажем как върви развитието на този вирус“, каза премиерът.

По повод проблема с машините на „Сиела Норма“ Янев каза:

„Нека да оставим този проблем да го реши ЦИК, това е тяхна отговорност. Те са във взаимоотношения с фирмата, която е доставила машините. Ако имат някакви спорове, те са длъжни и ще ги решат, надявам се в обозрим срок, така че да нямаме притеснение, че машините няма да бъдат осигурени или няма да действат, както е необходимо.“

- реклама -