Янаки Стоилов: Правосъдният министър е обезправен

Президентът предложи да заема този пост и БСП даде своето съгласие. Аз съм социалист по убеждения. Поемам една тежка задача. Това заяви служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

„Не участвам в правителството като партиен представител. Служебното правителство има други задачи, то не е излъчено от партия“, каза той пред БНТ.

Една от причините да се ангажира с участието в служебния кабинет е работата за почтеност и професионализъм. „Ако те не липсваха, тогава гражданите нямаше да изразяват недоверие в съдебната система. Приоритет е да се подобри обслужването на гражданите – електронно“, каза Стоилов.

Той припомни, че има дългогодишен политически, парламентарен и научен опит. „Това е едно предизвикателство да погледнеш проблемите отвътре. През последните 20 години министърът на правосъдието постоянно без обезправяван, но не казвам, че от него не зависи нищо“, заяви Стоилов.

Служебният правосъден министър обеща още тези дни да издаде заповед и да се направи преглед на най-чувствителните дейности, които не обхващат само работата на предходното правителство.

Според него МП е доста консервативна институция, за разлика от МВР. „Заявих на ръководителите на дирекции и отдели, че те трябва да работят и да докажат резултати. Ние прилагаме Закона за държавния служител, така че те не трябва да се притесняват. До тук промяната, която е направена засяга само моите заместници“, каза Янаки Стоилов, отговаряйки на въпрос дали ще направи още смени в министерството.

Той коментира и ситуацията със спецправосъдието, за чието закриване настояват част от партиите на протеста. Служебният министър подчерта, че въпросът не е само колко обвинения са повдигнати, а колко присъди са влезли в сила, дали тези присъди са атакувани в европейските органи.

„Правилно съсредоточаваме внимание върху тази специализирана дейност, за да не бъде използвана за оказване на натиск. Но това правосъдие е една малка част от цялата съдебна система. Дефектите не са само там. Имаме много по-широки задачи за решаване“, заяви проф. Стоилов.

Той заяви, че в сегашния си вид Конституцията е по-добра от предложенията за нейната промяна.

- реклама -