Янаки Стоилов, избори,

Янаки Стоилов: Изборната активност в местата за лишаване от свобода отново ще бъде най-висока

Изборите са на дневен ред, прокуратурата и МВР да си взаимодействат.

Това призова правосъдният министър Янаки Стоилов на брифинг. Запитан за сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов заяви, че ще го анализира.

„Изборната активност в местата за лишаване от свобода отново ще бъде най-висока.

Предишният път тя е била над 90%, при това без купен и корпоративен вот“, изтъкна министърът на правосъдието във връзка с организирането на гласуването на изборите на 11 юли в затворите.

Над 23 000 души чакат, за да подадат документите си за българско гражданство.

Записванията в електронната система са резервирани до юни следващата година, заяви той. Това е и причината да издаде изменение и допълнение на глава 5 от Закона за българското гражданство.

„Важен въпрос, по който работим, е изготвяне на Закон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража във връзка с преобразуване на ДП „Фонд затворно дело“ като административна структура на ГД „Изпълнение на наказанията“, коментира Стоилов.

„Законът за публичните предприятия напоследък нашумя и привлече вниманието по други причини, но наред с останалото, той създава проблеми и в тази област, тъй като сме поставени пред дилемата дали дейностите, които са осъществявани от предприятието, ще могат да бъдат продължени“, заяви министърът на правосъдието. По думите му това изисква промени в закона и „те могат да бъдат направени по начин, който да ограничи познати лоши практики“.

- реклама -