Янаки Стоилов Янаки Стоилов, Агенция по вписванията, отчет
сн. БГНЕС

Янаки Стоилов: Анализ на работата на спецсъда и прокуратурата може да се направи и до два месеца

Резултатите от анализите на спецсъдилищата и прокуратурите могат да се направят още в мандата на служебното правителство. Това стана ясно от думите на Янаки Стоилов преди днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

„Според мен предостатъчно е за месец и половина – два, тези резултати да бъдат налице. Виждам, че предлагат по-дълги срокове. Аз ще настоявам за по-кратки срокове, което по никакъв начин няма да засегне пълнотата и качеството на работата, но опитът да се разтягат тези срокове ми се струва като стремеж да се отложат реалните резултати“, коментира Стоилов.

Той уточни, че ще поиска сроковете да бъдат достатъчно кратки, за да може още в мандата на служебното правителство резултатът да бъде даден. Така според него партиите и българските граждани ще могат да се ориентират и да имат своята преценка по това, което ще представи ВСС, а не след това.

По време на заседанието на ВСС главният прокурор Иван Гешев не се съгласи с прогнозите на Стоилов, че анализът може да бъде направен в рамките на два месеца.

„Ясно е, че има политическо желание за закриване на специализираните структури, ясно е, че тези желания съвпадат с интересите на олигарси, съвпадат и с чужди интереси“, заяви Гешев преди да преустанови участието си в обсъждането.

- реклама -