снимка БНТ

Яна Балникова, „Продължаваме промяната“: Имаме нужда от силна съдебна система и липса на корупция

Очакванията към нас наистина са много. От една страна това е много одухотворяващо, защото след вчера толкова много подкрепа дойде към нас и това е много хубаво чувство. Но е и много голяма отговорност. Това коментира Яна Балникова, представител на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

„Най-честият въпрос, който ни задават, е „сигурен ли си, че знаеш с какво се захващаш“. Това, което знаем, е, че има нужда от промяна и затова и ние всички скачаме в този проект“, допълни Балникова. Тя е била зам.-министър на Кирил Петков като служебен министър на икономиката.

„Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива. Където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим – все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава. Всъщност това е нещото, което ме накара да се замисля какво мога аз да направя лично като някой, който живее в тази държава, защото аз цял живот съм живяла тук, за разлика от много други наши колеги в проекта. Това, което ме кара да съм уверена, че мога да помогна – и аз, и екипът като цяло, е опитът, с който идваме“, категорична е Балникова.

Според нея привличането на инвестиции е възможно основно със спиране на корупцията.

„Това, което трябва на една стабилна икономика, е липса на корупция, една много силна съдебна система и това вече наистина ще помогне“, смята Балникова.

„Ние всички идваме от различни бизнеси, виждаме как стават там нещата, виждаме какво пречи на един бизнес в нашата държава да расте и да се развива, какво пречи на инвестициите да идват у нас. В това всъщност аз мога да помогна – в насърчаване на предприятия, на инвестиции, там е моята сила“, заяви Балникова.

„През последните 4 месеца много работих с малките и средни предприятия и това, което виждам, е, че има още много какво да се направи в посока насърчаване развитието им, допълни Балникова. Тя даде пример с Фонда за насърчаване на малкия и средния бизнес, където бюджетът е 5 милиона лева годишно. Където и да отидем в Европа трябва да ни е срам от този бюджет“, категорична е Балникова.

„Ние сме готови да работим с всеки, който подкрепя нашите принципи, оттам нататък всичко е въпрос на разговори, на намиране на вярната посока, смята Балникова. С общи усилия това може да бъде постигнато“, допълни тя.

„Това, с което смятам, че сме различни, е абсолютно чистото ни желание да видим една България, в която моята дъщеря, децата на нашите приятели, на всички хора, могат да живеят нормален живот, където пенсионерите получават достойни пенсии, където образованието е достъпно до всички“, каза Балникова.

Източник: БНТ

- реклама -