записване първо класиране прием първи клас дискриминация

Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ пред FN: Има дискриминационни моменти в критериите за прием в първи клас

Върховната административна прокуратура установи, че критериите за прием в първи клас, определени от 143 училища в страната, са дискриминационни. Причината е, че се дава предимство на родители, които работят по трудови договори в системата на образованието, в държавната или в общинската администрация. По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, твърдят от прокуратурата. Те предоставиха данните от проверката на Комисията за защита от дискриминация.

Има ли наистина дискриминиращ момент, разговаряме с изпълнителния директор на Асоциация „Родители“ Яна Алексиева.

Г-жо Алексиева, има ли нещо притеснително в критериите, предложени от тези 143 училища?

Говорим за част от училищата в страната, които въвеждат тези критерии. Те са променили по някакъв начин критериите, определени от общините. Радвам се, че у родителите има вече гражданско отношение и желание да сигнализират и да се борят за справедливостта. Но не смятаме, че ако учителите се възползват от допълнителни точки, това е някаква голяма привилегия. Ако един учител работи в дадено училище, защо да не приемат и детето му там?

А този реверанс, който се прави към останалите хора, свързани с образованието и администрацията?

Именно това ни притесни – тези прекалено много точки, давани на администрацията. Това наистина подлежи на дискусия – защо би трябвало да го има. И в това ние виждаме дискриминация. Но пред нас стои важният въпрос – защо стигаме до тук? Ние като организация гледаме на нещата не само като случило се е нещо, а защо се случва. И това е така, защото наистина има недостиг на места за първи клас. Естествено, трябваше да се мине през някакви критерии, а като има критерии, няма как всички страни да са доволни. Но за нас е важно всички критерии да се правят през нуждите на детото основно и след това, естествено, на семейството му. И затова нашето послание към родителите е да запишат детето в най-близкото училище. Защото така децата имат възможност да станат самостоятелни в една много по-ранна възраст.

Смятате ли, че има проблем в двусменния начин на учене?

Това е по-наболелия проблем. Все повече се говори за възможността училището да стане едносменно и вероятно ще е факт до няколко години. За това обаче ще трябва да се изградят нови сгради, да се инвестират средства. Но то означава истинско и качествено обучение. И проиритизиране на образованието наистина.

Кога според вас трябва да започват часовете?

Със сигурност не в 7:30. Едно разумно време е 8 – 8:30, за да се наспят децата и да са емоционално подготвени. Това означава те да бъдат по-дълго в училище и да си научат уроците там.

- реклама -