Яйцата ще продължат да поскъпват

Яйцата ще продължат да поскъпват. Птицевъдите се готвят да изнасят повече продукция. Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте и след двойното поскъпване през последната година. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков, пише БНР.

Ако според индекса на тържищните цени, цените у нас са се повишили средно с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а на места 100 процента.

Причините според Божанков са комплексни. Първата. „Цената на яйцата, когато тръгнаха да поскъпват, беше изключително ниска. Години колегите работеха на загуба“, каза той.

Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, увеличи се токът, горивата и всички други консумативи, обяснява още птицевъдът.

Скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас.

Но за бранша има добра новина. Заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.

„В цяла Европа има недостиг на яйца, получаваме запитвания постоянно от различни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената.“, казва Божанков.

Лошата новина за потребителите е, че не се очаква поевтиняване, дори напротив.

„Тези прогнози са много трудни за правене в тази геополитическа обстановка, но ако продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава.“, добави той.

- реклама -