Яйца ще лекуват рак

Изследователи от Единбъргския университет отглеждат кокошки, чиито яйца съдържат два вида човешки протеини, които са в състояние да противодействат на артрит и няколко вида ракови заболявания, предаде Би Би Си.

Яйцата на новите кокошки съдържат човешкия протеин IFNalpha2a, притежаващ мощни антивирусни и противоракови свойства, а също и човешки и свински варинти на протеина с наименования макрофаг-CSF, който планират да използват за създаването на препарат, стимулиращ самостоятелното възстановяване на засегнати тъкани.

Учените успели да „принудят“ кокошките да снасят лечебните яйца с помощта на генно модифициране: в тяхната ДНК бил добавен човешки ген, благодарение на който в организма се произвеждат важни протеини.

И в миналото учени са произвеждали различни видове човешки протеини с помощта на животни – кози, зайци и кокошки.Този път обаче им се удаде да повишат значително съдържанието на протеини в животинските продукти.

„Три яйца съдържат клиничната доза от лекарства“, гласи изявление на изследователите.

Развитието на заболявания в организма често се свързва с недостига на някакъв елемент, например протеин. Такива заболявания могат да се контролират с помощта на лекарства, съдържащи недостигащия елемент.

Лекарства с такива протеини се произвеждат и в промишлени условия, но получаването им от кокоши яйца е между 10 и 100 пъти по-евтино, казват доктор Лиса Херън и единбургската компания Roslin Techmologies, която работи над комерсиализирането на проекта.

По думите на херън модифицираните кокошки живеели в луксозни условия в сравнение с обичайните си посестрими в птицефермите.

Разработването на пълноценен препарат и преодоляването на всички бюрократични бариери ще отнеме между 10 и 20 години. Но учените имат намерение да използват метода си за производството на ветеринарни препарати.

- реклама -