Ядем по-скъпи храни от Лондон, Франкфурт, Париж и Люксембург

Ядем по-скъпи храни от Лондон, Франкфурт, Париж и Люксембург. Цените на някои храни в България надминаха дори тези в най-богатата страна в ЕС – Люксембург. Изпреварихме Лондон по цени на прясното мляко. Яйцата във Германия са по-евтини. Френското сирене в Париж е по-евтино от българското.

Цените на редица основни храни

в София вече са по-скъпи отколкото в градове като Лондон, Франкфурт и Париж. Затова покупките на храни намаляват няколко поредни месеца, показват данните на НСИ.

Млякото, сиренето, пилешките гърди и дори доматите в София са по-скъпи отколкото в Лондон, показват данни на сайта expatistan.com, където хора от целия свят подават данни за цените в градовете, в които живеят. Най-голяма е разликата в цената на млякото. В София литър прясно мляко струва средно 3,23 лв., а в Лондон цената му е с 38% по-ниска –

само 0,92 британски паунда или 2,01 лв.

Българското сирене струва 12 лв. за бучка от 500 грама, а същото количество британско сирене в Лондон струва само 3,88 паунда, или 8 лв. Оказва се, че в Лондон сиренето е с 31% по-евтино. Половин килограм обезкостени пилешки гърди в София струват 9 лв., а в Лондон са 3,3 паунда, или 7 лв. Дори доматите в Лондон са малко по-евтини, отколкото у нас. В София килограм домати струва средно 4,79 кг., а в Лондон – 2,17 паунда, или 4,75 лв.

В България голяма част от плодовете и

зеленчуците вече са вносни, както и в Лондон. Но в столицата на Обединеното кралство при техния висок стандарт на живот, по-високи заплати и по-високи цени на горивата, търговците поддържат малко по-ниски цени на доматите.

Подобна е ситуацията и във Франкфурт, където млякото, яйцата и доматите са по-евтини, отколкото в София.

Доматите във Франкфурт са още по-евтини

отколкото в Лондон – струват средно малко под 2 евро за кг., или 3,89 лв. Това е с 19% по-евтино отколкото в София. Във Франкфурт литър прясно мляко струва 1,20 евро, или 2,33 лв. Това е с 28% по-евтино, отколкото в нашата столица. 12 яйца в София струват средно 7 лв., а във Франкфурт са с 11% по-евтини – 3,15 евро, или 6,16 лв. Цената на българската бира пък се изравни с тази на немската бира във Франкфурт. У нас кенче от половин литър бира струва 1,77 лв., точно колкото е и цената на немската бира в Германия – 0,91 евро.

Френското сирене в Париж е по-евтино

отколкото българското сирене в София. В Париж половин килограм френско сирене може да бъде купено за 5,93 евро, или за 11,60 евро, а в София цената на същото количество българско сирене е средно 12 лв. Оказва се, че сиренето Париж е с 6% по-евтино отколкото в нашата столица. И то при положение, че френското сирене е познато навсякъде по света.

Цените на някои храни в България надминаха дори тези в най-богатата страна в ЕС – Люксембург, съобщи БНТ.

Или иначе казано, в магазините на най-бедната страна

в Европейския съюз, каквато е нашата, е по-скъпо отколкото в най-богатата страна в Европейския съюз. Ако брашното у нас може да бъде намерено за 3,29 лв., то там цената му без промоция е 2,13 лв. Захарта, която тук е около 2,60 лв., там е 1,85 лв.

И това са само една малка част от

сравнението България – Люксембург, коментира националната ни телевизия. Месечната сметка за храна в България е 950 лв. при 780 лв.  минимална и 1740 лв. средна раблотна заплата. Люксембургци дават за ядене 1564 лв. месечно при минимална заплата от 5742 лв. и средна от 11 343 лв!

Храните в Будапеща и Варшава са по-евтини, отколкото в София

Храните в столиците на Унгария и Полша са по-евтини отколкото в София. Цените на храните в Будапеща са средно с 15% по-ниски отколкото в нашата столица, а във Варшава са с 19% по-ниски, показват данни на сайта expatistan.com.

В Будапеща почти всички основни храни са по-евтини отколкото у нас и то при положение, че там минималната заплата е 578,74 евро, а при нас е 780 лв. или 398,81 евро. Половин килограм пилешки гърди в София струват средно 9 лв., а преизчислено на нашата валута в Будапеща са 4,66 лв., или с 46% по-малко. Голяма е разликата и при млякото и хляба. В Будапеща литър прясно мляко струва само 2,63 лв., което е с 19% по-евтино отколкото у нас. Хлябът в Будапеща (за двама души за един ден) струва 1,29 лв., което е с 18% по-евтино от цената в София – 1,58 лв. Местното сирене в Будапеща струва 10 лв. за половин килограм и е със 17% по-евтино от българското сирене в столицата ни.

В Будапеща 12 яйца струват средно 5,94 лв., което е с 13% по-евтино отколкото в София. Цените на доматите в Будапеща са средно 4,39 лв., или е с 13% по-ниски отколкото у нас.

Подобна е и ситуацията в Полша – там цените на почти всички основни храни са по-ниски. Литър прясно мляко във Варшава, преизчислено в нашата валута, струва 1,58 лв., или с 51% по-евтино отколкото в София. Половин килограм полско сирене във Варшава струва само 7 лв., или с 42% по-малко от българското сирене в столицата ни. Огромна е и разликата при пилешкото месо. Във Варшава половин килограм пилешки гърди струват 5,39 лв., което е с 37% по-евтино отколкото у нас. Килограм ябълки във Варшава струва средно 1,65 лв., при 2,22 лв. в София. Във Варшава минималната заплата е 745,60 евро.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено